Resulat Assemblea Oberta

DSC_0007 (1)Dilluns passat vam celebrar l’Assemblea Oberta de la CUP al Poblenou a la Plaça Bernat Calbó.

Més de 50 persones hi van fer cap a l’assemblea i vam poder establir una bona colla de reultats.

Publiquem l’acta d’aquesta Assemblea Oberta:

1.       FUNCIONAMENT ASSEMBLEA OBERTA: expliquem el funcionament de l’assemblea, amb exposició dels temes, torn obert de paraules i acord en les conclusions, tothom hi està d’acord.

2.       CUP SANT MARTÍ: exposem el funcionament del nucli de Sant Martí, que es funciona com Districte i com a barris. S’exposen les últimes campanyes i on s’està participant.

En el torn obert de paraula es diu que al barri del Poblenou es percep tota aquesta activitat per part de la CUP, que es veu un moviment proper i implicat en els temes del barri. També que la gent es troba còmoda treballant amb la CUP. Es posa de manifest que fem molta difusió i campanyes per mitjans digitals, ja sigui bloc, web i xarxes socials, però que hi ha una part important de la gent a qui no arribem perquè no són usuàries habituals d’aquestes eines, hauríem de trobar una via alternativa per a les comunicacions.

3.       PARLEM SOBRE…

a. Església de Sant Bernat Calbó: l’edifici està previst d’enderrocament cap a la tardor de 2013, i després està prevista la construcció d’un convent. Davant d’aquesta situació, algunes persones del barri han demanat diverses coses, com ara l’ampliació de la plaça o l’ampliació de l’escola propera. Des de la CUP es proposa engegar un procés veïnal participatiu per tal de decidir què fer-hi. En el torn obert de paraules es conclou:

–  En cap cas s’ha de permetre la construcció del convent, cal que l’Església retorni aquests terrenys a titularitat pública.

– Cal investigar sobre el procés d’adjudicació d’aquests terrenys a l’Església.

– Quan es disposi de tota aquesta informació, posar en marxa una campanya informativa i de difusió.

– Fer una campanya de participació ciutadana per a que el solar es destini a allò que decideixin les veïnes del barri.

–  Portar aquest tema a l’audiència pública del districte.

b Assentaments a les naus industrials: hi ha dues naus industrials al barri, on hi viu gent, que estan amenaçades de desallotjament. Entre les dues naus sumen unes 450 persones, aproximadament, vivint-hi. L’Ajuntament de Barcelona només proposa la solució del desallotjament i deixar aquestes persones al carrer. La majoria d’aquestes persones són migrades i corren el perill de ser detingudes, portades al CIE i, fins i tot, expulsades del país.

El dia 16 hi ha un judici contra la gent d’una d’aquestes naus i el diumenge 12 de maig, a les 12h. hi ha una concentració solidària amb les persones de tots els assentaments. Com a CUP, acompanyarem a algunes persones d’aquests assentaments a l’Audiència Pública per a intervenir-hi.

c. Turisme: el barri, en general, està canviant d’usos arran de l’aparició del turisme “de masses”. Molts comerços del barri estan orientant-se a l’hosteleria i el servei cap a aquest tipus de clientela, i això es nota en els preus, el servei, el tipus de productes que s’hi venen, etc.

Es posa de manifesta que totes les reformes impulsades per l’Ajuntament al barri s’orienten a un model de Barcelona que s’ofereix al turisme però no a les veïnes i veïns del barri. Directament això s’ha notat en la Rambla del Poblenou, on es prioritzen les terrasses dels bars a qualsevol altre ús.

d. Rambla del Poblenou: després de diverses reformes, com l’asfaltat, l’adjudicació de terrasses, l’intent de trasllat dels firaires i artesans, l’intents de reforma les rotondes que es va poder aturar… S’ha creat una assemblea de veïnes i veïns per tal de buscar fórmules de participació veïnal i que les decisions a prendre amb la Rambla siguin fruit d’un procés participatiu. Aquests processos solen ser llargs en el temps, i la intenció es començar aquest procés a les Festes de Maig. Si això funciona, es treballarà per portar-ho a tots els aspectes del barri on s’hagin de prendre decisions.

La CUP en tot moment està recolzant aquests processos, des del primer moment va apostar per la participació de les veïnes i veïns en la part decisòria, i s’hi està participant de forma individual.

e. Casal Nazi Tramuntana: s’informa de que el casal no ha frenat l’activitat, que actualment no poden realitzar res en el casal, però que segueixen fent activitats a l’aire lliure, donant joguines als nens dels hospitals, anant a donar sang, realitzant pintades, etc. En les últimes activitats realitzades, davant de les queixes dels veïns, s’ha presentat la policia i s’ha pogut comprovar la connivència que existeix, ja que no s’ha realitzat cap tipus de paralització de l’activitat.

S’explica que UCFR, on la CUP hi participa, continua amb les campanyes contra el casal i els feixistes al barri, netejant pintades feixistes, sensibilització, etc. El cap de setmana passat es va realitzar una mural antifeixista al carrer Bilbao amb Aragó.

f. Comissaria de la Verneda: es tracta d’una nova comissaria de Policia Nacional Española que s’ha construït gràcies a la requalificació dels terrenys per part de l’Ajuntament de Barcelona. A canvi, l’Ajuntament es va quedar un part del solar per a construir una sèrie d’equipaments públics per al barri. La comissaria s’ha acabat, amb la corresponent incorporació de 2000 policies, aproximadament, i els equipament encara no s’han construït. L’AVV de Sant Martí demana tot el suport per a la construcció d’aquests equipaments, ja que es tracta de dignificar els equipaments existents actualment en el centre cívic proper, on es troben massificats tots els serveis.

Des de la CUP, es dona suport a la construcció dels equipaments, però també s’està en contra i es critica la despesa desmesurada en la construcció d’una comissaria d’una policia que li queden ben poques competències, i quan s’estan aplicant per part de l’Estat uns pressupostos antisocials.

Es conclou que hauríem de fer arribar a l’AVV tot el nostre suport i el nostre posicionament.

g. Moció pels Serveis Bàsics: des del gener, un grups de veïnes i veïns del Besòs i d’altres punts del districte, es van unir arran de l’aparició de diversos casos de talls dels serveis d’aigua i energia, amb l’objectiu de fer algun tipus de campanya per aquesta causa. Es va començar a recollir signatures i a contactar amb associacions i organitzacions del districte per tal de poder-ho portar al ple del districte. A hores d’ara, s’han recollit unes 900 signatures, quasi totes les AVV del districte hi donen suport, i els tres partits d’esquerres representats al ple del districte, han accedit a presentar-ho conjuntament al ple del dijous 9 de maig. La CUP hi van donar suport des del primer dia i hem participat en la recollida de signatures i en les diferents reunions realitzades per a poder arribar al ple del districte.

La gent s’interessa per aquesta iniciativa i es recullen signatures. També apareix el tema de la Renda Ciutadana Garantida, i es parla de que s’haurien de recollir signatures al carrer i en actes com aquest.

h. Audiència Pública: es pregunta a l’assistència sobre quin paper hauria de prendre la CUP en aquest espai de participació ciutadana, es parla del paper més “agressiu” que presenten algunes organitzacions o si cal actuar amb més moderació. L’opinió general coincideix en que cal que la CUP se sumi a les lluites veïnals, aportant la contundència de les seves demandes i anar allí amb les coses preparades per a parlar-hi en veu pròpia i donar veu a les que no tenen veu.

4. CUP BARCELONA: es presenta el funcionament de la CUP a nivell de ciutat, el perquè ens organitzem a nivell de districte i les properes campanyes.

Com a propera campanya es comenta la de “DEMOCRÀCIA RADICAL”, centrada en la participació ciutadana en la presa de decisions directes en els barris i, en general, a la ciutat. Es farà un cicle de xerrades i de difusió informativa, d’exemples reals de gestió de models de presa de decisió, així com la creació del model Barcelona de presa de decisions. Aquest model es vol portar a la pràctica real per a presentar-ho els propers anys com una alternativa de governabilitat a la ciutat.

Des de l’assemblea es suggereix a la CUP:

– Cal estar per les lluites a nivell de Barcelona, no només a nivell de districte, que això ja es fa i de vegades queda penjada la visió de ciutat. Simplement s’hauria de posar l’organització al servei de les lluites de la ciutat.

Es realitzaran properes convocatòries d’assemblees obertes i una extraordinària amb el tema únic del Referèndum d’Autodeterminació.

Els comentaris estan tancats.