Sant Bernat Calbó i per una Barcelona laica i de les persones

botifarrada-2011-0334L’església de Sant Bernat Calbó, situada a la plaça del mateix nom, està vivint els darrers mesos després de 56 anys d’existència. L’edifici està molt malmès a causa d’un greu deteriorament del formigó que ha desaparegut en alguns punts i hi ha risc de despreniments de la façana i d’un futur col·lapse de l’immoble. Per aquest motiu, l’Arquebisbat de Barcelona ha decidit enderrocar l’església i ara es negocia donar una concessió de 90 anys a la congregació francesa de l’Anyell perquè als terrenys hi pugui edificar un monestir.

Des de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) volem fer pública la nostra aposta, en primer lloc, en defensa de la laïcitat, un conjunt de valors que considerem que comprenen la llibertat de consciència, l’autonomia de l’individu, la separació entre l’Estat i les esglésies de qualsevol signe, i la recerca de la justícia i del bé comú de totes les persones. Considerem la laïcitat un marc de relació que permet als éssers humans viure en una societat més justa.
Malgrat això, alguns d’aquests valors són encara una utopia al nostre país perquè hi perviuen privilegis antidemocràtics i injustos que afavoreixen a uns més que a altres, que promouen algunes creences determinades per sobre de l’interès general.
Moltes lleis de l’estat espanyol estan pensades per afavorir la religió i les confessions religioses, en concret a l’Església catòlica. Els Acords entre l’Estat Espanyol i la Santa Seu de 1976 i 1978, l’anomenat Concordat, es van fer exclusivament per blindar els privilegis de l’Església catòlica i per compensar a aquesta organització els possibles privilegis que pogués perdre durant la mal anomenada transició.

Aquests pactes de caràcter internacional són ara una rèmora del passat que cal superar, perquè encara avui en dia condicionen les llibertats i la salut democràtica del nostre país, serveixen entre d’altres coses per justificar el finançament de creences privades, per promoure l’adoctrinament ideològic als centres escolars, per encobrir delinqüents i, enmig d’una crisi salvatge que colpeja al conjunt de les classes populars, pagar despeses sumptuoses per actes religiosos.

En aquest sentit, des de la Candidatura d’Unitat Popular volem:
1.- Exigir el retorn de la propietat del terreny que ocupa actualment la parròquia de Sant Bernat Calbó a titularitat municipal
2.- Què els veïns i veïnes de Poblenou decideixin, en un procés participatiu i obert, la futura utilització d’aquests terrenys.

Per aquest motiu des de la CUP ens sumem i donem suport a qualsevol iniciativa veïnal que reclami un ús social d’aquest espai ja sigui per a l’ampliació de la Plaça o per a donar més espai a l’escola Mar Bella.

Els comentaris estan tancats.